Waarom is slapen belangrijk?

Slaap zorgt ervoor dat je lichaam en geest hersteld.

Wanneer je aan het slapen bent gebeurd er meer dan je in eerste instantie zal denken. Behalve dat je uitrust is je lichaam zeer actief bezig om je lichaam te herstellen en je voor te bereiden voor de volgende dag. Kleine kinderen hebben ongeveer 12 uur nodig, jongeren zo'n 9 a 10 uur en volwassenen hebben gemiddeld zo'n 7 a 8 uur nodig. Nu is dit wel erg afhankelijk per persoon, maar een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk.

5 verschillende slaapfases

De slaap die je kent kan je indelen in vijf verschillende fases slaap. Deze vijf verschillende fases kan je vervolgens weer indelen in non-REM (1-4) en REM-Slaap. REM staat hierbij voor "Rapid Eye Movement", je lichaam is in deze fase erg actief. De eerste twee fases zijn een lichte slaap, de derde en de vierde fase zijn een diepe slaap waarin je lichaam herstelt van fysieke inspanning. In de laatste fase, de REM-slaap, zijn je hersenen erg actief. Tijdens deze REM-slaap wordt onder andere alle informatie van de dag verwerkt, bij de meeste mensen is je lichaam in deze fase verlamd. Wanneer eenmaal de laatste fase is bereikt begint de cycle opnieuw en zo ga je de 5 fases een aantal keer per nacht door om zo je lichaam volledig te herstellen.

De geest

Wanneer je wakker bent wordt er geleidelijk een stof opgebouwd in het bloed met de naam "adenosine". Deze stof zorgt ervoor dat je slaperig wordt en je concentratie achteruit gaat. Wanneer je aan het slapen bent zal de hoeveelheid van deze stof geleidelijk weer afbouwen, wat ervoor zorgt dat je in de ochtend weer uitgerust bent.

Herstel van het lichaam

Tijdens je slaap, met name de derde en vierde fase, wordt je lichaam fysiek hersteld. Zo wordt onder andere weefsel en spierweefsel hersteld en je zenuwstelsel en immuunsysteem onderhouden. Hoe actiever je overdag bezig bent geweest, hoe meer er hersteld zal moeten worden en hoe belangrijker je slaap zal zijn.

Tips & Trucs voor een betere nachtrust

Veel mensen hebben vaak moeite om een goede nachtrust te hebben. Zo kunnen ze niet slapen, worden ze vaak wakkeer of kunnen niet lang slapen. Om dit te verbeteren zijn er een aantal tips die je in gedachte zou kunnen houden:

  • Kijk geen TV voor het slapen. Je hersenen zijn hierdoor te actief om goed te kunnen slapen.
  • Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen. Je lichaam zal hieraan wennen en makkelijker kunnen slapen.
  • Slaap niet te lang. Wakker is wakker. Slaap je te lang, dan kan je de volgende nacht niet slapen.
  • Neem een warme douche of bad, je lichaam zal tot rust zijn gekomen en sneller slapen.
SnelVerder.nl