Wat is de Super Bowl?

De American Football finale tussen de winnaars van de American Football Conference en de National Football Conference

De Super Bowl wordt georganiseerd door de National Football League, de NFL. Deze bestaat uit twee conferenties, namelijk de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Beide zijn een professionele American Football competitie. De winnaars van beide competities spelen uiteindelijk tegen elkaar in de Super Bowl om te beslissen wie nou echt de absolute nummer 1 is.

Belangrijkste sportevenement in de Verenigde Staten

American Football is één van de grootste sporten van de Verenigde Staten en de finale is hierdoor ook het belangrijkste sportevenement van de Verenigde Staten geworden. Zelfs zo belangrijk dat men het ziet als een nationale feestdag, wat het officieel niet is. De wedstrijd wordt door zo'n 100 miljoen mensen bekeken en is samen met de UEFA Champions League finale het best bekeken sportevenement ter wereld. In 2011 was de Super Bowl zelfs het best bekeken programma ooit met zo'n 111 miljoen kijkers.

Artiesten

Net zoals de Super Bowl groots is, zo zijn ook de artiesten die optreden tijdens de Super Bowl. Zo hebben artiesten als Billy Joel, Whitney Houston, Cher, Beyoncé en Christina Aguilera het volkslied gezonden. Ook hebben grote artiesten als Michael Jackson, Boyz II Men, Janet Jackson, Justin Timberlake, Prince, Madonna, The Rolling Stones en nog veel meer grote artiesten het publiek vermaakt tijdens de rust.

Reclame

Door de enorme aantallen kijkers tijdens de Super Bowl is het niet meer dan logisch dat de reclames rondom de Super Bowl enorm gewild zijn. De TV zender (NBC) heeft dan ook de kosten van de reclames enorm opgeschroefd om zo enorm veel omzet te kunnen draaien. De duurste advertentie is verkocht voor 5.84 miljoen dollar in 2012, in totaal heeft de zender toen 75 miljoen weten om te zetten aan advertenties rond de Super Bowl. De zender verkocht de advertenties toen gemiddeld voor 4 miljoen dollar per 30 seconde.

Al 48 keer gehouden

De aller eerste Super Bowl werd gehouden op 16 januari 1967. In Los Angeles speelde de Green Bay Packers tegen Kansas City Chiefs de aller eerste Super Bowl. De Green Bay Packers won deze wedstrijd met 35 tegen 10 en deed dat kunstje nog is een keer over in 1968 toen ze de tweede Super Bowl wonnen. Ondaks dat de Green Back Packers de eerste twee Super Bowls wonnen zijn ze geen koploper in de meeste overwinningen. De Pittsburg Steelers hebben deze eer verdiend. In totaal hebben de Pittsburgh Steelers de Super Bowl 6 keer gewonnen en hebben in totaal 8 keer in de finale gestaan. De Daller Cowboys zijn een goede tweede met 5 overwinningen en hebben 8 keer in de finale gestaan.

SnelVerder.nl