Wat is dextrose?

Dextrose is een suiker/koolhydraat die direct energie produceert.

Direct opgenomen in je bloed

Dextrose wordt voornamelijk gebruikt door sporters en mensen die snel energie nodig hebben. Deze mensen gebruiken dextrose omdat deze enkelvoudige suikers direct opgenomen worden in het bloed en is daarmee de snelste koolhydraat tot heden bekend. Doordat de suikers direct worden opgenomen in het bloed geeft dextrose direct energie.

Dextrose en sport

Voornamelijk in de sportwereld wordt dankbaar gebruik maakt van deze snelle energie. Vooral duursporters zullen baat hebben bij deze snelle energie. Denk hier bijvoorbeeld aan een wielrenner, die tijdens een rit snel wat energie nodig heeft om nog een stuk verder te komen. Dextrose is makkelijk in te nemen, het wordt vermengt in het water en geeft je direct de energie die je nodig hebt. Maar niet alleen duursporters hebben profijt van dextrose, het wordt namelijk ook gebruik in de krachtsport. Bijvoorbeeld door een bodybuilder die na een training erg laag in energie zit, deze heeft snel energie nodig om te herstellen en om de eiwitten zijn werk te laten doen. Je ziet dus vaak dat er na een training dextrose ingenomen wordt in combinatie met snelle eiwitten zoals Whey.

Hoe wordt dextrose gemaakt?

In de volksmond wordt dextrose druivensuiker genoemd, maar het komt niet alleen voort uit druiven. In bijvoorbeeld bijna alle soorten fruit is dextrose te vinden. Wel bevat de druif zeer veel dextrose, vandaar druiven ook zo zoet zijn. Dat is dan ook de reden dat het de bijnaam druivensuiker heeft gekregen. De meeste dextrose die te koop is komt echter niet uit druiven, deze zijn namelijk veel te duur. De meeste dextrose wordt gewonnen uit zetmeel, voornamelijk afkomstig uit granen en mais.

Producten met dextrose

Voordat relatief goedkope grondstoffen aangesproken kunnen worden bij de productie van dextrose zijn de kosten van dextrose erg laag. Het is daarom ook niet verrassend om te zien dat zeer veel producten dextrose gebruiken als zoetstof. Bekijk maar is een willekeurig product en de kans is groot dat er dextrose (ook wel glucose genoemd) inzit.

SnelVerder.nl