Wat is een plofkip?

Een kip die in 6 weken tijd vet wordt gemest in een klein hokje

Goedkoop vlees

De reden waarom kippen worden vet gemest in zo'n kleine periode en in zo'n kleine leefomgeving is simpel; Geld. Door de kippen zo snel mogelijk vet te mesten kunnen er voor meer kippen worden verkocht en door de kippen in een zo klein mogelijke leefomgeving te plaatsen kan de pluimveehouder veel meer kippen tegelijk fokken. Zo is het bijvoorbeeld voor supermarkten om de "kiloknallers" in de schappen te leggen tegen zeer lage prijs. Waar de consument overigens veelvuldig gebruik van maakt.

De kuikens groeien in een tijd van zo'n 6 weken tot een grote kip van zo'n 2.5 kilo. wanneer dit op een normale manier zou gaan zou dit 18 weken duren, 3 keer zo veel dus en vele malen duurder.

Wanneer de kip het juiste gewicht heeft bereikt wordt deze geslacht en als drumsticks, kipfilet en vleugeltjes verkocht.

Leefomstandigheden plofkip

De plofkippen hebben het slecht, zeer slechts. Ze leven in een ruimte van minder dan 1 a4'tje groot, veel kuikens zijn ziek en hebben pijn door de snelle groei, ze hebben veel botbreuken en kneuzingen en staan heel hun leven in hun eigen poep. Dit laatste levert de plofkippen ammoniakbrandwonden.

Campagnes om de plofkip te stoppen

Door de bizarre leefomstandigheden van deze plofkip is het niet meer dan logisch dat er veel tegenstanders zijn van de plofkip. Zo voert wakkerdier al geruime tijd campagnes om deze plofkippen te stoppen. Zo zijn ze actief bezig om supermarkten en A merken te overtuigen de plofkip in te ruilen door en kip met minimaal 1 ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Anno 2014 krijgen de supermarkten Albert Heijn en de Jumbo de volle laag van wakkerdier. Zo heeft wakkerdier het vooral gemunt op deze twee supermarkten om ze te doen stoppen met de verkoop van plofkippen.

De cijfers

Naar schatting zitten er zo'n 43.9 miljoen plofkippen in schuren in Nederland. In 2012 werden er in totaal zo'n 520 miljoen plofkippen geslacht, dat is zo'n 1,4 miljoen per dag! Volgens het PVE is 94% van de kip die je kan kopen een plofkip, zo'n 5% zijn scharrelkippen en slechts 1% zijn biologische kippen.

SnelVerder.nl